subscribe: Posts | Comments

Hur jag började röka

Comments Off on Hur jag började röka
Hur jag började röka

23052014-13Jag började röka i skolan, precis som de flesta av mina jämnåriga. Svårt att förstå nu, men det verkade “coolt”, och de coolaste människorna rökte. Vi trodde då att rökning gjorde att vi framstod som äldre, mer livserfarna och mer populära. Hur dumma vi var!

Statistik
Enligt ASH (Action on Smoking and Health) börjar två tredjedelar av alla rökare att röka innan de fyllt 18. Runt en sjättedel av den brittiska befolkningen röker fortfarande cigaretter, även om detta är en stor förbättring jämfört med för 40 år sedan när halva befolkningen rökte. 27 % av män och 22 % av kvinnorna är nu före detta rökare, och tack vare en elektrisk cigarett, är jag nu en av dem.

Jag och cigaretter
För några år sedan, insåg jag att rökning hade blivit en del av vem jag var. Jag såg alltid till att jag hade ett paket i min väska, och kände mig vilsen utan dem. Jag var tvungen att se till att det alltid fanns ett andra paket redo när den första tog slut och när jag gick hemifrån var jag alltid tvungen att planera när jag kunde ha min nästa cigarett. Det var mer än en vana; det var en del av mitt liv.

Misslyckade försök att sluta
Tidigare halvhjärtade försök att sluta hade alltid misslyckats. Nikotintuggummi, plåster, sluta helt tvärt; allt misslyckades kapitalt. Det stora genombrottet för mig var regeringsbeslutet om att pubar och andra offentliga byggnader skulle komma att bli rökfria zoner. Det fanns inte en chans att regeringen skulle sätta stopp för min vana, jag skulle bli kvitt den själv! Med detta i åtanke, var jag tvungen att tänka ut en ny strategi.

Upptäckten av elektroniska cigaretter
En vän erbjöd mig sin e-cigarett för att se om den skulle kunna hjälpa mig. Upprymd, visste jag att det skulle bli botemedlet för mig! Eftersom rökning för mig hade blivit mer som en nikotinvana, verkade detta vara den perfekta lösningen för mig. Jag kunde fortfarande sträcka mig efter en “cigarett”, håller den mellan fingrarna och fortfarande känna samma stimulans. Så jag köpte min första, egna e cigarett.

Att ge upp
Att ha en e-cigarett fick mig att se de mönster jag följde. Jag rökte i stressade situationer, för att slappna av, för att fira, för att tycka synd om mig själv; alla motstridiga skäl till att röka som jag tidigare inte hade lagt märke till. Att ha min elektriska cigarett gav mig inte bara tröst, utan hjälpte mig även att sluta helt. Jag är nu en stolt ex-rökare. Förutom de uppenbara hälsofördelarna, är jag nu rikare, mindre begränsad och luktar mycket trevligare! Mitt hus är renare, och jag har bara kvar mina finaste askkoppar, vilka numera är fyllda med krimskrams eller potpurri.