subscribe: Posts | Comments

Elektroniska cigaretter

Comments Off on Elektroniska cigaretter
Elektroniska cigaretter

131014-14Elektroniska cigaretter – eller e-cigaretter som de brukar kallas – ökar alltmer i popularitet. Även om de har funnits i många år, var det införandet av rökförbud över hela världen som bidrog till den ökade användningen av dem. Nu är de en vanlig syn, och är speciellt användbara för rökare trötta på att förvisas till små, illaluktande utrymmen i offentliga byggnader. Elektroniska cigaretter är tillgängliga överallt, kan användas överallt och verkar vara på god väg att ersätta cigaretter.
De allra första elektroniska cigaretterna betraktades som en raritet. Vissa e-rökare behandlades som om de bröt mot lagen genom att röka faktiskt tobak. På senare tid har de dock blivit vardagsmat. De används på tåg, bussar, i skolor, var som helst där det har blivit omöjligt att röka. De har till och med fått en egen terminologi som omger dem. E-cigarettanvändare är inte rökare – de är e-rökare eller “vapers”.
Det finns flera skäl till dess popularitet. En är naturligtvis den praktiska aspekten. De är inte förbjudna någonstans. För det andra är deras rök inte riktig rök och är inte på något sätt störande för icke-rökare. För det tredje, är de mycket billigare än cigaretter, och slutligen visar färsk forskning att e-vätskan som används i dem innehåller mycket mindre av de kemikalier som du annars skulle inhalera med tobak. Du får det välbekanta ”raspet” i halsen utan tjära i lungorna. Du behöver heller aldrig oroa dig för att förlora din tändare igen – tändaren är en del av e-cigaretten. Vad mer kan man begära?
Det erbjuds nu även flera originella smaker som lakrits eller kola. Du kan få de flesta välkända tobaksmärkena, olika efterrätts- eller godissmaker, mynta, frukt, för att nämna några. Om du kan hantera nikotinkicken med en annan smak, så finns det en vätska för dig. Det är också möjligt att få e-vätska i olika nikotinstyrkor, så inbitna rökare kan välja en med hög styrka, sociala rökare en med lägre styrka. Du kan även få nikotinfria vätskor om du bara vill njuta av själva rökupplevelsen. Det finns med andra ord något för alla.
Hur fungerar egentligen en e-cigarett? Medan det finns många olika typer av elektroniska cigaretter, finns det flera grundläggande likheter. De har alla en energikälla som oftast är uppladdningsbar. De har alla en atomiser som värmer upp e-vätskan, och de har alla någon form av vätsketillförsel och behållare. Atomisern värmer upp vätskan och producerar den ånga som många rökare gillar då den simulerar rök. När man tar ett bloss på e-cigaretten dras vätskan genom värmeelementet och e-rökaren inhalerar den framställda ångan. De förbränner ingen tobak, så det genereras ingen koldioxid, lukt eller rök: endast vattenånga som snabbt avdunstar.
De tidigaste e-cigaretterna (eller PV – Personliga vaporiser – eller mods) hade även de ett gemensamt drag med tobakscigaretter, alla var cylindriska och imiterade verkliga cigaretter. Men nu är valmöjligheterna oändliga: det finns olika stilar, olika färger – passandes alla möjliga eventuella smaker. Många e-cigaretter är även påfyllningsbara.
E-cigaretter löser många av problemen för dagens rökare. Du behöver inte längre genomlida den plågsamma väntan på att hitta ett rökutrymme; du är inte längre förpassad till trånga rökutrymmen. Du behöver heller inte längre stå ute och huttra i regn och rusk medan dina kollegor småpratar inne i värmen. Vad har du att förlora?